Donosimo razloge za posjetu Drniša već ovog ljeta

/
img

Južno od Promine smjestio se grad Drniš, središnja točka Šibensko-kninske županije. Zašto Drniš treba biti središnja točka Vašeg godišnjeg odmora ili vikend bijega, saznati ćete u nastavku, i vjerujemo da ćete nakon čitanja željeti istražiti drniške bisere ovog ljeta.

Najatraktivniji dio NP Krka na drniškom području je Roški slap.

Nacionalni park “Krka”, jedan od osam hrvatskih nacionalnih parkova, obuhvaća područje od 109 km2 na prostoru gornjeg i srednjeg toka rijeke Krke, te donjeg dijela toka rijeke Čikole i njenog utoka u Krku. Ovaj prostor proglašen je nacionalnim parkom 1985. god.


Rijeka Krka, ukupne duljine 72,5 km, od čega je 50 km pod zaštitom nacionalnog parka, jedinstveni je prirodni i krški fenomen, sa sedam slapišta i ukupnim padom od 224 m.


Najatraktivniji dio NP Krka na drniškom području je Roški slap. Duljina njegovih sedrenih barijera iznosi približno 650 m, najveće širine riječnog toka od 450 m i ukupnim padom od 22,5 m. Najvećim slapom od 15 m rijeka se obrušava u Visovačko jezero. Kanjon rijeke je zanimljiv i zbog svoje osebujne i bogate vegetacije. 1909. god. ovdje je izgrađena jedna od prvih hidroelektrana u Europi. Na roškom slapu sačuvani su i obnovljeni brojni mlinovi, stupe i valjavice, koji se danas smatraju etnološko-etnografskim spomenicima, svjedočeći o gospodarskoj prošlosti i ruralnom graditeljstvu ovog kraja.

Ljetna zabava i osvježenje u bogatoj ponudi NP Krka
Vjerujemo da će ovaj “spot” biti Vaša omiljena baza za nezaboravne fotografije.
Prilikom posjete Drnišu, sigurni smo, stvoriti ćete nezaboravno iskustvo i fotografije.

U drniškom kraju ponosni su na svoju gastronomiju jer je zadržala najbolje od prirode ovog područja. Obavezno kušajte drniški pršut, ovčji sir, kruh ispod peke, arambašiće, domaću janjetinu s ražnja i jela ispod peke, uz, naravno, autohtona vina.

Drniški kraj osobito je poznat po drniškom pršutu.

Drniški pršut izdvaja se posebnom kvalitetom koja je rezultat mikro-klimatskih specifičnosti drniškog područja i poznate oštre bure. Tragovi uzgoja svinja u Drnišu datiraju od otprilike 1500 god. prije Krista, a prvi pouzdaniji podaci o proizvodnji na ovom području zapisani su u Šibenskom statutu u 14. st.

Domaći specijaliteti drniškog kraja.

Drniški pršut postao je tržišni brend 1969. god. kad su dosegnute velike količine proizvodnje.

U Drnišu oživljavaju dalmatinsku povijest.

Etnoland Dalmati obiteljsko je povijesno i kulturno mjesto u neposrednoj blizini Nacionalnog parka Krka. Vratite se u prošlost i uživajte u nagrađivanom obilasku kulturne baštine. Doživite autentičnu, interaktivnu i zabavnu priču, kušajte poznati drniški pršut i uživajte u našoj fantastičnoj obiteljskoj peki.

Ukoliko ste avanturisti željni pješačenja, slobodnog penjanja i kanjoninga, kanjon rijeke Čikole je must-see ovog ljeta!

Rijeka Čikola, ukupne dužine 46 km, najduži je pritok Krke. Ono što je čini jedinstvenom njezin je raznolik karakter: izvire podno planine Svilaje u blizini zaselaka Mirlović Polje i Čavoglave, nastavlja mirno teći Petrovim poljem, a ulaskom u kanjon u zadnjem dijelu svog toka pretvara se u bujicu, formirajući ponegdje mala jezera, i nastavljajući dalje kanjonom ulijeva se u Krku.

Kanjon rijeke Čikole, prirodni fenomen.

Vodeni tok i kanjon rijeke Čikole, u dužini od 13 km, od kraja Petrova polja do granice NP Krka zaštićeni su od 1967. god. kao značajni krajobraz. Ovaj izuzetno atraktivni kanjon, čija dubina seže i do 130 m, kojim zimi teče brza krška rijeka, a ljeti je gotovo potpuno suh, pruža brojne mogućnosti za pješačenje, slobodno penjanje i kanjoning.

Protok rijeke Čikole.

Biljni i životinjski svijet kanjona čini 298 vrsti biljaka, 4 vrste riba, 4 vrste vodozemaca i 22 vrste sisavaca, od kojih su najbrojniji šišmiši. U kanjonu Čikole više je špilja od kojih je najpoznatija Topla peć i špilje u Brini. Ovdje su pronađeni tragovi nazočnosti čovjeka iz mlađeg paleolitika, oko 18 000 g. pr. Kr.

Uvjereni smo kako je Drniš jedna od Vaših planiranih destinacija za posjetu ovog ljeta. Sve dodatne informacije i savjete o posjeti drniškog kraja možete pročitati ovdje.

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :