Festival Carinthischer Sommer (Koruško ljeto) 2024. uživo. Glazba – književnost – diskurs!

/
img

Naslovna fotografija: Radio-Symphonieorchester Wien (c) ORFThomas Ramstorfer

Festival Carinthischer Sommer (Koruško ljeto), utemeljen 1969. godine u samostanu Osoje uz Osojsko jezero, brzo se profilirao kao međunarodno priznata glazbena manifestacija. Umjetnici kao što su Mstislav Rostropovič, Leonard Bernstein, Christa Ludwig, Rudolf Buchbinder i Gottfried von Einem obilježili su prve godine. Poseban vrhunac bio je prvi europski festival Leonarda Bernsteina 1977. sa svjetskom praizvedbom njegove revidirane 3. simfonije “Kaddish”.

Nadja Kayali umjetnička je direktorica festivala od listopada 2023. Obećava raznovrstan i osoban program: „Raznoliko i osobno, takvo će biti Koruško ljeto 2024.! S glazbom koja dira srce i literaturom koja stimulira um.”

Cuca Roseta © Pedro Ferreira

Carinthische Sommer (Koruško ljeto) 2024. nudi 46 događaja od 6. srpnja do 4. kolovoza. Festivalsku će manifestaciju otvoriti i zatvoriti Simfonijski orkestar Bečkog radija ORF (RSO). Joana Carneiro dirigirat će na otvaranju koncerta “Viva la Musica!” s djelima skladatelja iz razdoblja romantizma i svjetskom praizvedbom skladateljice Hannah Eisendle. Pijanistica Claire Huangci izvest će klavirski koncert Clare Schumann. Završni koncert, “A Soundtrack to the Stars”, pod ravnanjem Waynea Marshalla, uključivat će djela Georgea Gershwina i Johna Williamsa.

Ove će godine u središtu pozornosti biti suvremena glazba. Bečki Platypus Ensemble predstavit će novo djelo Bernharda Langa. Na festivalu će se s dva koncerta počastiti 70. rođendan skladatelja Beata Furrera. Prirodni doživljaji u kombinaciji s modernom glazbom bit će dostupni na događanjima na Osojščici (Gerlitzen) iu penjalištu Kanzianiberg. Wojtek Blecharz organizirat će tečaj slušanja “Inselhören” na otoku jezera Faaker See.

Region Villach Tourismus_Ossiacher See_Ossiach_Harfe_LIK Fotoakademie

Koruške ljetne igre ove su godine prvi put dodijelile narudžbe za tekstove na temu slobode autoricama poput Anne Baar i Sabine Gruber, čija će djela biti izvedena na matinejskim koncertima. Program je nadopunjen čitanjima i razgovorima s Petrom Morzé, Michaelom Maertensom i drugima.

Manifestaciju će snažno obilježiti vokalna glazba: Cantando Admont izvest će djela Beata Furrera i Manuela Cardosa, a sastav Company of Music izvest će motete Johanna Sebastiana Bacha i misu Arva Pärta. Sastav Momentum Vocal Music zaključit će rijetko izvođenim večernjama Heinricha Ignaza Franza Bibera.

Eckart Runge © Holger Geissler Oloff

Umjetnik festivala 2024. bit će violončelist Eckart Runge. Zajedno s Jacquesom Amonom i kvartetom Esmé izvest će program “Opius” i Schubertov gudački kvintet u samostanskoj crkvi u Osoju.

Program za djecu i obitelj uključuje dječju operu “Zlato!” i kulturni piknik Ö1 radija prvog vikenda uz prijenos uživo i besplatan ulaz. Djeca mogu isprobati glazbene instrumente, oslikati svoja lica ili gledati popularne mlade crtače grafita u akciji. Održat će se dječji plesni nastupi, a nastupit će i članovi ulične kazališne skupine Ensemble Porcia.

Manje pažnje ove je godine posvećeno Portugalu koji će 2024. godine proslaviti 50. obljetnicu Revolucije karanfila. Glazba je igrala središnju ulogu u ovom mirnom prijelazu na demokraciju.

U sklopu Koruškog ljeta (Carinthischer Sommer) i ove godine možete poslušati atmosferični fado Cuce Roseta iz Portugala i sirijsko-kurdsku glazbu Salaha Amma. Na prekograničnoj manifestaciji Tanz.Kolo.Dabke folklorna skupina hrvatskih Hrvata Kolo Slavuj, koruški slovenski zbor Podjuna, Salah Amma sa svojom kurdsko-sirijskom skupinom Dabke Dilan i publika spojit će se u kolo: Glazba spaja!

Nadja Kayali: “Glazba nas dotiče, pokreće, mijenja i daje nam prostor za bistre misli. Glazba, književnost, diskurs. Prepustimo se stoga slavlju Koruškog ljeta 2024. Uostalom, riječ festival dolazi od riječi proslava!

Joana Carneiro c Dave Weiland[72]

Više informacija o događanjima i programu festivala možete dobiti na: www.carinthischersommer.at

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :