Prvo ljetovanje brodom MSC Sinfonia – Hrvatska, Italija, Grčka

/
img

Tekst: Andrea Drežnjak, Fotografije: MSC

Četiri grada, tri države, sedam dana, jedan brod, +700 članova posade, +2.000 gostiju, 0 poteškoća, neograničeno fotografija, sreća i zahvalnost. Ovako bih kratko i precizno opisala ljetovanje MSC brodom za kružna putovanja.

Šeširi spremni za vruće zadarsko sunce, zvektaji kofera i slijed MSC Sinfonia zastavica. Osmijeh i praznična energija MSC osoblja osjetila se odmah na ulazu u zadarsku luku. Nakon jednostavne prijave i ugodnog čekanja bez zadržavanja i gužve, ostavili smo kofere i krenuli na ukrcavanje na brod. Detalji su zaista važni, a toga su itekako svjesni u MSC organizaciji. Osvježenje dostupno uz hladne napitke i idiličnu ljubaznost osoblja. Event menadžer Luciene, Brazilka sa inspirirajućim životnim iskustvom i visokom sviješću za ljudskost i emocije, dočekala je, sada već zaručnika (o čemu ću napisati detaljnije u nastavku) i mene nakon ukrcavanja na brod. 13-razinski div „pojeo“ nas je zakoračenjem na zadnju stepenicu za pristup unutrašnjosti broda. Zamislite grad u pokretnom morskom plovilu – tu je Vaš dom sljedećih 7 dana, omiljeni bar za kavu i piće, restoran za idilične večere u koktel haljinama, snack bar s uvijek toplim burgerom i pizzom koju voliš, bazen s pogledom na Jadransko more, spa zona i još mnogo prostorija koje smo tek otkrili na dan povratka.

Zaista, toliko je sadržaja da vrijeme doslovno „leti“ na brodu.

Nakon kratkog uvodnog obilaska interijera s Luciene, krenuli smo u našu kabinu, smještenu na desetoj razini. Koferi su bili uredno spremni ispred vrata kabine. Ulaskom u sobu, prvo uvidite da ste na moru – pogled s terase nevjerojatan je, posebice prilikom buđenja svakog sljedećeg jutra na novoj lokaciji, a vi ste svježi i odmorni s mnogo prijeđenih kilometara koje niti ne osjetite. Kabina je pružala komfornu spavaću sobu s dovoljno mjesta za slaganje osobnih stvari za sljedećih šest dana. Uz prostran krevet, i kupaonicu, terasa je zaista vrijedna spomena prilikom rezervacije smještaja jer je jutarnji izlazak sunca neopisiv.

Krenuli smo u istraživanje 13-razinskog diva. MSC Sinfonia odaje počast simfonijama velikih skladatelja u potpuno modernoj reinterpretaciji klasičnog iskustva krstarenja. Elegantni dizajnerski interijeri kombiniraju čiste linije i modernu udobnost s toplinom tradicionalnog prirodnog drva, mesinga i mramora, donoseći svakom zadivljujućem mjestu na ovom brodu vlastiti jedinstveni ugođaj.

Uz više od 700 članova posade te više od 2.000 aktivnih gostiju, brod je aktivan 24 sata, sedam dana u tjednu. Naglasila bih da uz prilično veliki broj gostiju, nismo osjetili gužvu, ometanje, poteškoće, apsolutno suprotan doživljaj. Oduševilo me je bogatstvo nacija osoblja uz nevjerojatno istreniranu ljubaznost, stručnost i organizaciju. Nakon šetnje i ručka, brod je isplovio iz Zadra prema prvoj stranici za nas – Veneciji! Sa široke palube uz otvoreni bazen, zabavni dječji park i ležaljke, vratili smo se na našu privatnu sobnu terasu i uživali u plovidbi. Večer je počela ugodnom, raznovrsnom i uzvišenom večerom, uz nevjerojatno ljubazno osoblje i ponudu. Prvu večer, kao i sve ostale, uokvirili smo predstavom u teatru.

Riječ je o uvijek različitom programu plesa, glazbe, glume i predstava za sve generacije. Uživali smo!

Bella Italia!

Uplovljavanje u venecijansku luku – dan 2

Nakon ugodno prospavane noći, probudili smo se u Italiji. Za sve goste željne razgledavanja Venecije, bio je moguć organizirani prijevoz brodom do grada. Nastavno, gosti s prethodno rezerviranim i kupljenim izletom, ili bez izleta, u određenim satnicama krenuli su u grad. Tako i mi, ovaj put bez izleta, zbog poznavanja Venecije iz prijašnjih posjeta. U turističkim gradovima uvijek je na dostupnoj paleti noviteta nešto što prvi put vidimo. „Grad kanala“, kako je Venecija često prozivana, oduševila nas je iznova svojim ambijentom, jedinstvenošću i karnevalskom energijom. Uske ulice „zovu“ na fotografiranje. Romantične gondole, mornarske odore, prepoznatljivi ulični šeširi, miris talijanske kuhinje – prisutni su na svakom koraku.

Raspoloživo vrijeme bilo je više nego dovoljno za laganu šetnju do trga San Marco, fotografiranje, shopping i povratak novim uličicama natrag do brodića koji je prevozio venecijanske MSC goste svakih deset minuta. Povratkom na brod, postavili smo lift na desk 5 i omiljene Manhattan i Pasha barove za dozu osvježavajućih koktela nakon hodanja po ljetnom suncu.

Nakon opuštanja na bazenu i jaccuzziju, ručali smo obilno jer je nemoguće ne probati sve – ponuda je dostupna za sve generacije, voće, povrće, mesna i riblja jela, salate, tjestenine, fast food, deserti – bojala sam se da se ne ugojim u sedam dana opuštenog odmora.

Posjeta talijanske „čizme“

Noćna plovidba do juga Italije – dan 3

Puglia, južna regija koja čini petu talijanske “čizme”, poznata je po svojim obijeljenim brežuljkastim gradovima, stoljetnim obradivim površinama i stotinama kilometara obale Sredozemnog mora. Glavni grad Bari živahna je luka i sveučilišni grad, dok je Lecce poznat kao “Firenca juga” zbog svoje barokne arhitekture. Alberobello i dolina Itria dom su “trullija”, kamenih koliba s prepoznatljivim stožastim krovovima.

Odabrani izlet od mnoštva ponuđenih iz Puglia regije bio je Alberobello! Je li izlet bio vrijedan posjete? Da, definitivno! Alberobello vrijedi posjetiti dok ste u Pugliji, u Italiji. „Trulli“ kuće jedinstvene su za ovaj kraj te nisu dostupne gradnjom nigdje drugdje u svijetu. Tijekom organizirane bus vožnje u grupama, divili smo se starim veličanstvenim maslinovim stablima. U ovome mirnom i skrivenom mjestu, očuvao se tihi način života, uz poljoprivredu, i visoki turizam zbog originalnih Trulli kućica. U istime žive mještani, te su također dostupne za iznajmljivanje, a imali smo priliku posjetiti jednu. Nastambe od vapnenca pronađene u južnoj regiji Puglia, izvanredni su primjeri suhozidne gradnje, bez žbuke, pretpovijesne građevinske tehnike koja se još uvijek koristi u ovoj regiji. Trulli su napravljeni od grubo obrađenih vapnenačkih gromada prikupljenih sa susjednih polja. Karakteristično je da imaju piramidalne, kupolaste ili stožaste krovove izgrađene od vapnenačkih ploča. Nakon vođene šetnje, nastavili smo obilazak gradića van Trulli nastambi, uz domaći sladoled i kušanje domaćih vina. Zaista unikatno mjesto vrijedno posjete, ali i dužeg istraživanja uz mir i tišinu mjesta.

„Day at sea“

Plovidba prema Grčkoj – dan 3

Svaku večer prilikom povratka u sobnu kabinu, na uvijek precizno urednom krevetu sa voćem i/ili slasticama dana, dočekao nas je plan aktivnosti i raspored izleta i mogućnosti sljedećeg dana. Na rasporedu dana 3 pisalo je „Day at sea“, što je označilo dan plovidbe, kojih su ukupno dva u cjelokupnoj plovidbi (Italija — Grčka, i povratno). Što raditi na brodu cijeli dan? Aktivnosti napretek! Odlučili smo dočekati sunčani izlazak na palubi, uz dostupne staze za hodanje i trčanje, kao i sportove – košarka, golf, teretana, Wellness & SPA zona. Uz mirno jutro bez obaveze izleta, doručkovali smo u restoranu Il Corleone, vođen gospodinom Lovrićem. „Tko će se pronaći, ako ne svoji?“, šalili smo se uz iznimno profesionalnog i iskusnog voditelja restorana, iz Hrvatske. Uz šalu na stranu, cjelokupno osoblje, iz svih dijelova svijeta, nas je toliko oduševilo da su bili jedna od TOP 5 tema našeg prepričavanja nakon napuštanja broda.

Kako bi odmor bio potpun, posjetili smo Wellness & SPA zonu, te iskusili masažu ljubaznog Bali osoblja. Nastavno, istraživali smo neposjećene dijelove broda, uz ugodnu vožnju prema Grčkoj i zaprimljen plan za sutrašnju posjetu Mykonosa.

Otok s dva lica

Mykonos – dan 4

Poznat kao otok vjetrova, Mykonos se nalazi u srcu grupe Kiklada. Njegova poznatost proširila se svijetom, kao kozmopolitska i luksuzna destinacija za odmor. Danju okupana jarkom sunčevom svjetlošću egejskog mora, noću se oblači u šarm i tajanstvenost, pozivajući svoje posjetitelje na ples i zabavu u barovima i klubovima na plaži. Međutim, dva su lica ovog otoka, koje smo otkrili dugom šetnjom jer smo imali skoro cijeli dan za istraživanje. Prvi je očito intenzivan, sjajan i kozmopolitski aspekt, a drugi je posebno slikovit, s kamenim uličicama, okrečenim kućama, seoskim kapelicama i vjetrenjačama, koje odišu spokojem i mirom. Ono što ovaj otok čini posebnim je to što može zadovoljiti razne zahtjeve: možete ga posjetiti zbog njegovih arheoloških nalazišta, a možete istražiti i nevjerojatne plaže, koje mnogi smatraju najboljima u egejskom moru.

Na početku sam istaknula putovanje sa zaručnikom, vrijeme je da pojasnim „termin“ 😊Iako partner ističe da su zaruke nevažeće jer su se zbile usred „nepoznatog“ mora u večernjim satima, zaista sam sretna i zahvalna na jednom od najljepših putovanja života. Zajedno smo spontano odabrali prsten u Mykonosu te se na kabinskoj terasi, zaručili uz večernju plovidbu i odsjaj neba na moru. Ushićenje smo spojili sutrašnjim, za mene jako važnim, izletom na Akropolu, što mi je jedan od životnih ciljeva.

Glavni grad moderne Grčke i srce antičkog doba

Dolazak u Atenu – dan 5

Atena je glavni grad Grčke. Također je bio središnji grad u srcu antičke Grčke, moćne civilizacije i carstva. Gradom još uvijek dominiraju znamenitosti iz 5. stoljeća pr. Kr., uključujući Akropolu, citadelu na vrhu brda s drevnim građevinama poput hrama Partenona s kolonadama.

Muzej Akropole, zajedno s Nacionalnim arheološkim muzejom, čuva skulpture, vaze, nakit i još mnogo toga iz antičke Grčke. Kao klinci, svi pamtimo prvo željeno zanimanje. Moja prva profesija u mašti je bila arheolog. Prirodna znatiželja, sloboda i poriv za otkrivenjem su se održali i danas, te sam zahvalna na savršeno organiziranom izletu, vođenim iskusnim zrelim vodičem koji nam je podijelio širinu antičke povijesti. Nakon uspona, posjetili smo Nacionalni arheološki muzej, vođeni sjajnim živim izvorom znanja, te smo uvidjeli stare mudrosti primijenjene u modernom dobu. Primijetila sam da nikome nije bilo dosadno provesti satak vremena u inače „dosadnim“ dijelovima vođenih tura, a grupa je bila širolikih generacija. Nastavno, imali smo slobodno vrijeme za samostalnu šetnju atenskim uličnim bazarima, tržnicama, crkvama, kao i vrijednom shoppingu s domaćim delicijama.

Plovidba prema luci Split

Organizirani prijevoz Split — Zadar

Povratkom na brod, bili smo svjesni da se približava dan 6, drugi dan cjelodnevne providbe morem povratno na hrvatsku obalu jadranskog mora. MSC organizacija, perfektna od prvog dana, pružila je bus prijevoz od Splita do Zadra za sve putnike koji su se ukrcali na brod u Zadru, uključujući i nas. Zadnji dan pred polazak iskoristili smo za sumiranje utisaka, fotografija, razmjenu kontakata s ljubaznim osobljem koji su ostavili srdačan utisak, i spremanje kofera koje smo večer prije zadnjeg dana kruzinga ostavili sigurne ispred vrata kabine za osoblje.

Zaključno, kao prvi dan ukrcaja, svjesni smo ugodnosti i brzine vremena svih sedam dana – što je očiti znak uživanja i lijepih uspomena. MSC brod Sinfonia preporučila bih svim početnicima kao prvo ljetovanje i iskustvo putovanja ovim sredstvom. Primjenjiv je za sve generacije i kombinacije – obitelji s djecom, parove, ekipe, kao i samostalne istraživače.

Zahvalila bih MSC organizaciji na suradnji, besprijekornoj organizaciji i cjelokupnom informiranju prije, za vrijeme i nakon putovanja.

Hvala! I vidimo se na nekom novom brodu i lokaciji.

Pročitajte više o MSC Sinfonia ponudi ovdje.

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :