Razgovarali smo sa sestrama Kurtoš, vlasnicama popularnih kurtoša u Ljubljani

/
img

Ukoliko vidite ogroman red čekanja na popularnoj ljubljanskoj šetnici, znajte da i odrasli i djeca nestrpljivo čekaju omiljene kurtoše. Adriatic Traveller ekipa posjetila je pekarnu Sisters Kurtoš i uvjerila se u kvalitetu i raskošnost ovih slastica, te je čekanje zaista vrijedno. Tko su ustvari sestre Kurtoš, što su kurtoši i kako su dvije sestre ostvarile popularnost u glavnom gradu Slovenije, pročitajte u našem razgovoru u nastavku.

Sisters Kurtoš pekarna u Ljubljani

– Tko su sestre Špela i Maša Debevc, opišite jedna drugu? Ali iskreno, kao sestre 🙂

Maša: „Špela je osoba velikog srca koja je uvijek spremna pomoći drugima. Vrlo je komunikativna, nasmijana i optimistična osoba. Iako smo u početku imale dosta nesuglasica, spojila nas je odluka da krenemo na zajednički poduzetnički put. Na Špelu se uvijek mogu osloniti i znam da će biti uz mene. Budući da smo dosta različite, odlično se nadopunjujemo i moram priznati kako me ona mnogo naučila u ovih nekoliko godina rada. Fascinantno mi je, primjerice, kako izvuče recept, složi ukusne kurtoše ili pronađe jednostavna rješenja kada nam najviše trebaju. Ja to nikad ne bih mogla i divim joj se što je tako domišljata. Sretna sam što imam svoju sestru uz sebe, koja mi je ujedno i najbolja prijateljica i suvlasnica tvrtke.”


Špela: „Čini mi se da smo mi kao sestre jako vezane jedna za drugu. Ne prođe dan da se ne čujemo i ne vidimo, a kad ne, nešto mi nedostaje. Kad se svađamo, brzo to nadoknadimo. Inače, Maša je vrlo precizna, zahtjevna i točno zna što želi. Ja nisam takva pa mi je njezino mišljenje jako važno. Uglavnom, od malena mi uvijek treba njezina potvrda da budem sigurna da je ono što radim dobro. Mogu reći da smo, otkad imamo sestre Kurtoš, još više povezane i da sam zbog nje u ovo vrijeme naučila na mnoge stvari drugačije gledati, i na tome sam joj zahvalna.“

– Kako pravite popularnu slasticu trdelnik ili kurtoš?

Prvo zamijesimo tijesto, pripremljeno po tradicionalnom receptu. Kada se tijesto digne, oblikujemo ga u male štruce. Pogača se smota u dugačku “zmiju”, koja se namota na štap (postoje 2 vrste štapića – u obliku valjka ili stošca), zatim se štap stavi na stalak i čekamo da se kurtoš pravilno digne. Nakon, isti pospemo šećerom i stavimo u pećnicu gdje se šećer otopi i karamelizira. U zadnjem koraku kurtoš posipamo odabranim posipom, premažemo namazom i kurtoš je spreman za uživanje.

Kada se tijesto digne, oblikujemo ga u male štruce. Pogača se smota u dugačku “zmiju”
Postoje 2 vrste štapića – u obliku valjka ili stošca
Tijesto namotamo na štap
Kurtoš je spreman za finalne korake izrade

– Kada ste otvorili pekarnu u Ljubljani i kakvi su bili prvi dojmovi?

Pekarnu Sestre Kurtoš otvorili smo s našim partnerima 2018. godine. Tada je za kurtoš znala samo šačica ljudi. Kurtoš ili Kurtoskalacs poznatiji je na istoku zemlje i u inozemstvu. Kada smo otvorili pekaru, očekivanja su bila potpuno drugačija od stvarnosti. Iako smo željeli da nam se pridruži puno ljudi (uglavnom jer je ovo nešto sasvim “novo”), dugo smo bili sami u pekari. Eto, pekaru smo otvorili bez ikakvog iskustva u poduzetništvu, nije nas imao tko savjetovati, već smo sve financijski izveli sami. Stoga je otvaranje pekare bilo još više pod dojmom adrenalina, ponosa i veselja.

– Budući da ste svoje kreacije za pečenje brendirali popularnim temama kao što su Igra prijestolja, Harry Potter, imate li u planu neke nove kreacije? Kako dobivate inspiraciju za stvaranje novih okusa i dizajna?

Naravno, još uvijek imamo dosta “limited edition” kurtoša na zalihama. No oni će za sada ostati tajna. Istina je, međutim, da neki mjesečni kurtoši postanu pravi hit pa ih sljedeće godine ponovno vratimo u ponudu. Prilično ih se nakupilo tijekom godina.
U Sisters Kurtoš naš glavni fokus je kvaliteta. Trudimo se da naši kupci budu zadovoljni našim kurtošima i da nam se sa zadovoljstvom vraćaju. Zato uvijek pažljivo razmatramo što će biti naš “limited edition” kurtoš. Ponekad je potrebno malo više mozganja, a ponekad ideja dođe tek tako, spontano. Naravno, na kraju je potrebno uskladiti izgled i okus kurtoša. Ja sam zadužena za izgled, a Špela će se pobrinuti da Vaši nepci zalude.

Posjetite pekarnu Sisters Kurtoš na adresi Breg 4, 1000 Ljubljana
Facebook: https://www.facebook.com/sisterskurtos/
Instagram: https://www.instagram.com/sisterskurtos/?hl=en

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :