Susret oči u oči s morskim psom na Gran Canariji

/
img

Piše Aljaž Velički

Kralj mora, strah i užas ljudi i riba, junak legendi, filmova i priča. Morski pas. To je najprepoznatljivija i najpoznatija riba, možda odmah iza ribe Nemo. Ovaj morski grabežljivac izaziva paralizirajući strah. Susresti se licem u lice za mnoge je najmračniji i najstrašniji scenarij. Ali ne za svakoga. Tu je i skupina odvažnika za koje je susret licem u lice uzbudljiva avantura.

Aljaž Velički

U svijetu postoji više od 500 vrsta morskih pasa. Od onih divovskih kitova koji dosežu duljinu i do 18 m, do patuljastih morskih pasa dugih samo 20 cm. Jedna od njih je vrsta s nebeskim imenom na engleskom angelshark. Na slovenskom se ova vrsta morskog psa zove sklač.

Sklač spaja karakteristike raže i morskog psa. Može doseći duljinu od 2 m i težinu do 100 kg. Tijelo mu je spljošteno i zaobljeno. Ima vrlo rastezljiva usta puna malih, oštrih zuba. Voli pjeskovito dno, u koje se ukopava i čeka potencijalnu žrtvu. Može čekati i do nekoliko dana prije nego što napadne u desetinki sekunde. Oblik i boja njegova tijela stvaraju neku vrstu kamuflaže koja mu omogućuje da neopaženo leži na dnu.

Sklači nastanjuju vode Atlantskog oceana od Norveške do Afrike, a ima ih i u Sredozemnom moru. Vrlo su rijetka životinjska vrsta u Jadranu. Prema procjenama stručnjaka preživjelo ih je svega desetak.

Kanarsko otočje jedinstveno je utočište za ovu vrstu morskog psa, gdje se pojavljuje u puno većem broju. Zbog toga su često odredište ronilaca koji žele promatrati i diviti se ovom morskom psu. Podvodni svijet Gran Canarije nudi puno više. Širok izbor životinjskih vrsta ispunjava očekivanja i najzahtjevnijeg ronioca.

Aljaž Velički

Pozivamo vas u naš Padi ronilački centar Gran Canaria Divers, koji se nalazi u uvijek sunčanom Puerto de Mogánu na jugozapadu otoka. Rado ćemo zajedno krenuti u morsku avanturu.

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :