Osvrt na najbolji kulinarski mjesec u Ljubljani

/
img

Jučer, 30. studenoga, odavanjem počasti slovenskoj tradiciji, okončao se kulinarski festival November Gourmet Ljubljana. Tijekom cijelog mjeseca brojni ugostitelji, trgovci i obrazovne ustanove nudili su raznovrstan program kulinarskih doživljaja, interaktivnih radionica, tečajeva kuhanja i slastičarstva.

Ovaj festival, još od 2017. godine, povezuje kvalitetnu gastronomsku ponudu Ljubljane s festivalom Turizem Ljubljana, osiguravajući njegovu sve veću prepoznatljivost i doprinoseći promociji ugostiteljskih zanimanja među mladima. Nedavno je dobio nagradu JRE za doprinos razvoju turističke i gastronomske destinacije.

Kulinarski doživljaji

Festival je u svom sedmom izdanju ponudio niz kulinarskih događanja, degustacija i doživljaja. Organizirani su obilasci ljubljanske tržnice Dobimo se na plac’, pivski doživljaji Ljubljane te vođeni obilasci destilerije Broken Bones. Poseban doživljaj bile su degustacije viskija s jednim od najvećih poznavatelja i kritičara ovog pića, autorom Biblije viskija, Jimom Murrayem.

Brojni ugostitelji, trgovci i hoteli pripremili su posebnu festivalsku ponudu. Restoran Aftr i Kulinarski studio 2.0 nudili su brunch, Hotel Cubo i Hotel Mrak doručak, bistro Mala terasa urbane večeri, kulinarski studio Rashuska četvrtkom druženja uz zalogaje i piće, a Švicarija Ljubljana nedjeljom ručkove uz slovensku pjesmu. U trgovini Drinx pripremili su degustaciju vina i domaćih fermenata chefa Luke Košira iz restorana Grič, u mesnici Meat Business degustaciju sirovih mesnih i ribljih jela chefa Tomaža Bratovža iz restorana JB, a Ugostiteljsko poduzeće Jezeršek organiziralo je Večere na stazi Krvaške žičare. U Kulinarsko-turističkom centru KULT316, laboratoriju kuhanja Centra Rog i kulinarskom studiju Rashuska održavali su se tečajevi i radionice kuhanja i slastičarstva za djecu i odrasle, od pečenja kolačića, pripreme mini slastica do upoznavanja s različitim vrstama ulja.

Održala su se i mnoga martinovanja, među kojima i dobro posjećena Ljubljanska vinska cesta. U Cankarjevom domu održan je 25. Slovenski festival vin, a u restoranu Aftr jesensko izdanje Brina mixology festivala s radionicama renomiranih majstora mixologije.

Važnost festivala za slovensku gastronomiju prepoznao je i Michelinov vodič. U članku o novim restoranima u slovenskom izdanju vodiča predstavljen je i November Gourmet Ljubljana.

Edukativna strana festivala

Festival November Gourmet Ljubljana odao je počast i mladim nadama gastronomije. Pod vodstvom Gault&Millau Slovenija i u partnerstvu s Turizmom Ljubljana, započela je nova sezona projekta Znanje pod haubom. Riječ je o edukativnoj virtualnoj učionici sa snimkama radionica s najboljim slovenskim kuharima, koja je namijenjena popularizaciji gastronomskih zanimanja. Osobito mladim ljudima koji tek ulaze u ugostiteljstvo, omogućuje važan kontakt s praksom. U prvoj epizodi ove školske godine chef 2023. Janez Bratovž kuhao je pred kamerama u restoranu JB s polaznicima obrazovnog centra BIC Ljubljana, a za sljubljivanje okusa s vinima pobrinula se sommelierka Nina Bratovž. Prve snimke bit će dostupne u online učionici Knowledge under the hood već sljedeći mjesec.

Nagrada za Turizam Ljubljane za uspješan razvoj turističko-gastronomske destinacije

U sklopu nedavne JRE akademije u Novoj Gorici, Turizam Ljubljana dobio je nagradu međunarodne udruge mladih restoratera i kuhara JRE za uspješan razvoj turističko-gastronomske destinacije. Kako su istaknuli nagrađeni, ugostitelji su inače prilično suzdržani u podjeli priznanja organizacijama, zbog čega Turizam Ljubljana nagradu prihvaća s još većom odgovornošću. Povezujući sukreatore kvalitetne kulinarske ponude Ljubljane i komunicirajući istu, nastojat će i dalje nastojati da Ljubljana bude sve više prepoznatljiva kao vrhunska gastronomska destinacija, kako među domaćim tako i među stranim posjetiteljima.

—-
Foto: Primož Bregar, Klemen Mramor/Brina, Marko Ocepek

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :