40. obljetnica Nacionalnog parka Brijuni

/
img

Fotografije: NP Brijuni, Matej Rukavina

Tijekom 2023. godine Brijuni slave veliku i važnu, 40. obljetnicu osnutka. Brijunsko otočje proglašeno je Nacionalnim parkom 1. studenoga 1983. Prvi izletnici na otočje dolaze u proljeće 1984. Danas Brijunsko otočje posjećuje oko 200 000 posjetitelja godišnje. 

Razdoblje prije proglašenja Nacionalnog parka Brijuni bilo je obilježeno različitim razdobljima blagostanja i bogatstva, ali i bolesti i siromaštva. Prije 120 milijuna godina Brijunima su šetali dinosauri, dok u doba neolita započinje život stanovništva. Dolazak prvih stanovnika na otok Veliki Brijun obilježava početak oblikovanja otočja. 

Od bogatog rimskog doba do velikog siromaštva i bolesti u doba ekspatriranja kamena i malarije, Brijuni su prolazili uspone i padove. Dugi niz godina Brijuni su bili poznato ljetovalište te otok zabave i sporta. Tijekom Drugoga svjetskog rata na Brijune umjesto europske elite dolaze mornaričke snage. Po kapitulaciji Italije 1943. na otočje dolazi njemačka vojska, zbog koje savezničke snage bombardiraju Veliki Brijun te razaraju njegova urbana i privredna dobra.  Od 1949. Brijuni djeluju kao rezidencija predsjednika Tita. Josip Broz Tito nailazi na razorene objekte, oštećenu infrastrukturu i posječenu šumu. U njegovo vrijeme Brijuni se obnavljaju, grade se objekti, obogaćuje se flora i fauna te provode arheološka istraživanja. Od 1949. do 1983. otočje je bilo pod posebnim sigurnosnim režimom i nedostupno turistima.

Dugogodišnja zaštita brijunskog otočja i podmorja učinila ga je posebnim i vrlo vrijednim, iznimno bogatim kulturnom i prirodnom baštinom, ali i čudesnim te u dijelovima netaknutim područjem.

Walk and Talk ture

Povodom 40. obljetnice te s ciljem približavanja vrijednosti parka lokalnom stanovništvu, Nacionalni park Brijuni ove godine kreće s posebnim pješačkim turama pod nazivom Walk&Talk. Stručno vodstvo Odsjeka za zaštitu prirode i edukaciju te licencirani turistički vodiči JU NP Brijuni, putem edukativnog, ali i informativnog pristupa, našim će posjetiteljima predstaviti poseban program izleta uz ugodnu šetnju Velikim Brijunom.

Walk&Talk ture održavati će se vikendima u lipnju te su predviđene na hrvatskom jeziku, o čemu možete pročitati više ovdje.

SUBOTE
pješačke ture vode djelatnici Odsjeka za zaštitu prirode i edukaciju.
od 9:00 do 13:00 sati
jedna grupa do 30 osoba
Raspored (zahtjevnost i predviđena kilometraža hodanja naglašena je za svaku pojedinu turu):
3.06.2023. Šetnja kroz brijunsku povijest
10.06.2023. Čufarova staza i staza vidikovaca
17.06.2023. Podvodni svijet Brijuna
24.06.2023. Poučna staza Zelenikovac

NEDJELJE
pješačke ture vode licencirani turistički vodiči, zaposlenici JU NP Brijuni
grupe do 30 osoba (dvije grupe)
jedna grupa od 9:00 do 13:00 sati, druga grupa od
10:00 do 14:00 sat

Nacionalni park Brijuni nepresušan je izvor radosti i inspiracije

Za sve putoljupce čiju želju za avanturom pusto lješkarenje na osunčanim plažama ne može zadovoljiti, Majka Priroda stvorila je Brijune. Tko ne bi posjetio rajsko otočje gdje se prožimaju blagodati suvremenoga doba s davnom prošlošću?

Otočje je toliko fascinantno da su na njemu boravili brojni slavni državnici i pripadnici svjetske umjetničke elite. Brijuni su odavna poznati kao mondeno okupljalište europske i svjetske aristokracije, ali su i toliko više od toga… Jedan posjet zasigurno neće biti dovoljan da bi vaše oči upile svu njihovu ljepotu, stoga odmah planirajte svoj povratak.

Nacionalni Park Brijuni
Brijuni, 52100 Pula
[email protected]

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :