Upoznajte najniži i najmanje naseljen otok na Jadranu sa stoljetnom tradicijom ronilaštva, spužvarstva i ribarstva

/
img

Fotografije: Borko Juras, Ronilački centar Mediterraneo SUB, Ribarski obrt “Spuga 2”

Otok Krapanj najniži je i najmanji naseljeni otok na Jadranu. Najviša nadmorska visina otoka ne prelazi 1,25 m, te je udaljen od kopna svega 300 m. Šezdesetih godina prošlog stoljeća s više od 1500 stanovnika bio je najgušće naseljeni otok na Jadranu, a danas na Krapnju živi samo oko 200 stanovnika.

130 godina tradicije ronjenja na Krapnju

Središte Krapnja čini naselje od uglavnom kamenih kuća, koje tvore splet uskih kamenih uličica, što je karakteristično za dalmatinsko podneblje. Uz stoljetnu borovu šumu ponosno se ističe samostan sv. Križa, u čijem se muzeju čuvaju brojni eksponati koji svjedoče o životu Krapnja u prošlim vremenima.

Kada je riječ o prošlim vremenima, otok Krapanj simboliziran je kao kolijevka ronjenja u Hrvatskoj, regiji i šire. Na ovome mjestu ronjenje je započelo 1896. godine, te je početno vezano isključivo za vještinu spužvarenja. Prije 400 godina, na otoku Krapnju živjelo je stanovništvo koje se bavilo isključivo vađenjem spužava. Vještinu ulova špužava donio je svećenik fra Antun krajem 16. stoljeća iz Grčke. Uvidom teškog života na otoku, te ovisnošću samo o ribolovu, bez mogućnosti razvoja poljoprivrede zbog neraspolaganja obradivim površinama, prenio je vještinu ulova na lokalno stanovništvo, koja se usavršila do danas.

U to vrijeme spužve su se vadile na način da se spužve vade van iz mora „ostima“, u vrijeme bonace kada je more mirno, na plićacima do 5-6 metara na mjestima vidljivima golim okom. Takva spužva nije bila vrhunske kvalitete jer je bila oštećena. Najkvalitetnije spužve nalaze se ispod kamena ili u polupećinama.

Do spoznaje spužvarstva na otoku Krapnju od strane inozemstva, dolazi kada je Austro-Ugarska 1896. poslala prvu ronilačku opremu na otok. U početku je bilo nesuglasica i razmirica između dvije strane ronioca – oni koji love spužve na osti, kao primjeru tradicionalnog načina ulova, te onih koji su, po novom učenju, počeli loviti spužve roneći. Ubrzo nakon toga dolazi naprednija oprema, te već nakon skorog vremena, lovljenje ostima pada u zaborav te se spužve počinju loviti isključivo ronjenjem. U to vrijeme lovilo se teškom ronilačkom opremom, koja je uključivala skafander, kacigu, pumpu, dobavu zraka s površine, te ostalu masovnu opremu.

Iskusni nositelji razvoja spužvarstva otoka Krapnja

Obitelj Tanfara svoje začeće bavljenja spužvarstvom započela je davne 1896. godine sa pradjedom Rokom Tanfara. Ta tradicija koja traje već više od 100 godina prenosi se s koljena na koljeno, s oca na sina.

Kroz povijest ronjenja u obitelji je bilo tragičnih slučajeva, koji su nažalost završili smrću. Takvi nesretni događaji nisu negativno djelovali na tradiciju ronjenja u obitelji, već su naprotiv još više motivirali obitelj koja se naoružala znanjem i voljom. S toga, s posebnim ponosom, strašću i ljubavlju, obitelj Tanfara ima obvezu s pažnjom tretirati svaku ubranu spužvu i voditi računa o nastavku tradicije, poštivajući prvenstveno mjesto odakle je i začeta prije 300 godina, na otoku Krapnju.

U muzeju Spuga 2 moguće je vidjeti stare fotografije i tešku ronilačku opremu. Također, kao uspomena i unikatan poklon, dostupne su spužve za prodaju, kao i jedinstveni ručno rađeni nakit od jadranskih koralja.

Ribarski obrt “Spuga 2”, Obala I 34, 22231 Otok Krapanj

+385 95 902 6390, +385 95 351 4335, [email protected], www.spuga2.hr

Upoznajte jadransko podmorje uz iskusne ronioce

Stoljetna tradicija na otoku se očuvala, te se i danas ronioci na Krapnju bave izronom spužava, obradom istih i prodajom, a jedan dio bavi se podvodnim radovima.

Vodeći ronilački centar na otoku i okolici Šibenika Mediterraneo SUB osnovan je 1997.g., i od tada pruža prekrasan uvid u jedno od najljepših svjetskih podmorja.

Arheološki vrijedne lokacije i istraživanje brodskih olupina samo su dio avanture koje centar nudi.

Ražinska 24 , 22 010 Brodarica / Šibenik

Vlasnik centra Emil Lemac, +385 91 539 4007, [email protected], www.mediterraneo-sub.com

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :