Putovanja su moja inspiracija – razgovarali smo s Elmom Hadžifejzović

/
img

Čak i oni koji vole raditi, s vremena na vrijeme, požele predah. Kada radite 25 godina bez prestanka, izuzev klasičnih godišnjih odmora, poželite počastiti sebe malo više i češće.

Za Elmu ste sigurni da je vrhunski majstor, a ako je poznajete znate da je još veći čovjek. Hrabra žena koju srce i ljubav vode kroz sve ove godine poduzetničkog rada kreira ljepšu stvarnost sebi, klijentima i svim zaposlenima. Osnivačica i kreativna direktorica salona lijepih frizura Ogledalce, ispričala sam je o važnosti putovanja i inspiraciji koju prenosi na posao, koji jednostavno voli i razvija do cilja koji se vremenom uvijek pomjera.

Živjeti svoje snove

– Koliko su Vam putovanja, zapravo, važna, i jesu li putovanja jedna od Vaših to do životnih lista?

U protekloj godini sam putovala kao nikada prije. Što poslovno, što privatno, pohodila sam mnoge gradove i mjesta o kojima sam donedavno samo sanjala. Posebno zadovoljstvo pruža kada križate jednu po jednu stavku sa svoje životne “bucket liste”. Kada dođete na neko mjesto koje ste gledali na fotografijama i zamišljali da šetate baš tom ulicom, da fotografišete na baš tom mjestu – shvatite da zapravo živite ono što ste sanjali.

Živjeti svoje snove znači doživjeti ultimativnu sreću. Možda je nekome potpuno obično svakog mjeseca biti na mjestu gdje nikada prije nije bio, ali za mene je to nova dimenzija življenja. Upoznajem sebe u novim okolnostima i upoznajem ljude i mjesta koji me zauvijek mijenjaju.

Putovanja kao poslovna inspiracija

– Koliko je zahvalno, a ujedno i izazovno pružati konstantnost rasta vjere, kreativnosti i dobrih frizura već 25 godina karijere?

Raditi u industriji ljepote za mene znači kreirati trendove i biti ukorak sa njima, donositi ih na nov, a sebi svojstven način. Potrebno je puno kretivnosti kako bi držali svoj kurs cijelim putem. Da bi napredovali potreban je stalni rad i trud. Kreativnost je rijeka koja me preplavi, ali je moguće da ona presuši. Da bi njegovala sjeme iz kojeg rastu moje ideje trudim se stalno inspirirati. A putovanja su upravo ta koja pokreću lavinu inspiracije.

Na svakom uglu, uz svaku boju, miris, okus mjesta koji posjetim. Svaka slika u galeriji, svaki kamenčić na obali rijeke, posljepodnevna sjena na glavnom gradskom trgu, zalazak sunca ili jednostavni pozdrav lokalaca. Sve se to utka u mene, a onda izlazi u obliku novih frizura, boja, dijelova interijera, odnosa prema klijentima i timu, a konačno i prema samoj sebi.

Putovanja nas uče više od knjiga jer su ona kao priče koje upravo živimo. Elma Hadžifejzović

Autentični ljudi koji me najviše dotaknu kada putujem me posebno bace u razmišljanja o svakom koraku koji ih je doveo baš tu gdje jesu. Koliko li se osmijeha, a koliko suza i teških trenutaka utkalo u duboke bore na vrijednim rukama? Moja autorska tehnika “Chiaroscuro” je naziv koji sam pronašla u umjetnosti, a inspiraciju u ljudima i njihovim potrebama. Pramenove bez pramenova kreiram na kosi baš kao što su slikari 18. i 19. vijeka kreirali igru svjetla i sjene na slikarskim platnima.

– Kada biste trebali izdvojiti samo jedno putovanje od svih – koje bi to bilo?

Posebno transformirajuće iskustvo za mene je bilo putovanje svih putovanja – odlazak na hadždž u Mekku i Medinu. Hodočašće muslimana, mjesto susreta svih nacija svijeta, mjesto na kojem sam se susrela i sa svojim duhovnim precima.

Osjetila kako smo kao jedinke mali, a opet značajni jer svako ima svoju ulogu. Na više razina me ovo putovanje promijenilo i donijelo novu mene.

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :