Grad uz Dravu već stoljećima nosi tradiciju proizvodnje vina

/
img

Tekst: Andrea Drežnjak, Fotografije: Sončni raj, vinarsko udruženje Vodole

Nije slučajno da grad raste uz najstariju lozu na svijetu, a s njom i vinogradari, vinska kultura i turističke atrakcije grada. Ali posjetitelj osjećaju pravi puls štajerskih planina tek napuštanjem srca Maribora i stupanjem na obronke grada prekrivenog nepreglednim vinogradima. Neki vinogradi smješteni su na južnim obroncima Pohorja, Ptuja, Haloza, pa sve do goričkog polja. Sve lokacije uključene su u širokoj ponudi vrhunskih vina Fontane Vodole.

Vinogradari cijelu godinu svojim znanjem, voljom i ponosom njeguju svoju lozu. Budući da se trude osjetiti prirodu i dah tisuća sadnica, u jesen im daju samo najbolje grožđe koje je jedina garancija uspjeha kvalitetnog vina.

Svaki dan, bez obzira na vremenske prilike, zanimljivo ih je gledati kako rade u vinogradima, njeguju lozu i vino, pune i pakiraju svoj sok od grožđa i šalju ga diljem svijeta. Svaki svojom specifičnom pričom upotpunjuje šarolik mozaik bogate ponude.

Izvanredna vina i bezalkoholna pića zahtijevaju i iznimnu ponudu kulinarskih užitaka. Bogata ponuda mesa, kruha i grisina, sireva, povrća i orašastih plodova zadovoljit će i najzahtjevnijeg gosta.

Vodole – mjesto susreta domaćih vinara

Netaknuta priroda samo na korak do Maribora.

Šetnja među nasadima visokih, starih slovenskih sorti voćnjaka, cijenjene vinove loze, upoznavanje s raznovrsnim biljem i obilazak permakulturnog vrta, samo su dio bogatstva ovoga kraja.

Ovdje poljoprivrednici sa svojim osjećajem za prostor i okoliš neprestano traže sjecište suvremenog vinogradarstva i prirode koja je čovječanstvu svakim danom sve potrebnija za opstanak.

Na teškom tlu stvara se simbioza vinograda, žitnih polja, cvjetnih livada i nasada ljekovitog bilja. Samo u takvom suživotu biljaka i životinja, slovensko selo može se prikazati u svom najljepšem svjetlu.

Posjetite Vodole i uvjerite se!

Vinski doživljaj

U srcu mariborske vinske ceste prva vas dočekuje Fontana vina Vodole. Gdje ako ne u srcu planina, na mjestu u kojem imate osjećaj da svaki dio okoliša podržava poljoprivredu, prirodu i ljude.

Specifični uvjeti uzgoja, klima i mukotrpan rad ljudi iz štajerskih i goričkih planina, rezultiraju izuzetnim vinima kojima žele impresionirati ljubitelje plemenite kapljice.

S iznimnim osjećajem za prostor i dodirom s prirodom, u sklopu kompleksa “Sončni raj”, smješten je jedinstven objekt povezan s tradicijskim uzorima prezentacije vrhunskih domaćih vinara iz mjesta Vodole.

“Fontana Vodole” jedinstveno je mjesto za kušanje domaćih vina, biljnih bezalkoholnih pića, ali i kvalitetnih zalogaja. Uz redovna odabrana tematska događanja u društvu iskusnih znalaca, vinski i gastro ljubitelji upoznaju široki svijet vinarstva, parmezana, mesnih i vegetarijanskih delicija,…

Fontana je okupila ponudu domaćih vinskih proizvođača u čuvanim bačvama uz koje možete prošetati i uz jedinstven patent kušati cjelokupnu ponudu uz ugodno društvo i nezaboravan pogled.

Uz jedinstveni vinski objekt, Sončni raj pruža smještajne usluge, gastronomsko iskustvo, prirodne proizvode od konoplje, adrenalinski zip line, iskustvo povratka prirodi uz uvid u život pčela te hod po žerjavici. Osim vinskog doživljaja, osigurane su raznovrsne aktivnosti za sve uzraste i karaktere.

www.posestvosoncniraj.si, +386 (0)51 472 554, [email protected]

Ekološka kmetija Valentan

Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo na kojem mladi poduzetnici usmjeravaju svoje napore u proizvodnju vrhunskih ekoloških vina i zdrave organske hrane. Svaki proizvod je sinonim kvalitete, prožet ljubavlju i zahvalnošću prema prirodi i ljudima. Ekološki uzgoj je zahtjevan, ali jedini izbor pri našem djelovanju, jer brinemo o okolišu, očuvanju prirode i čistoj pitkoj vodi za naše potomke i čovječanstvo.

Za proizvodnju prirodnih vina koriste se iskustvo i postupci stari tisuću i više godina. Grožđe bijelih sorti macerira se nekoliko dana kako bi se sok ukuhao zajedno s kožicom i sjemenkama bobice. Na taj način se u moštu dobiva puno korisnih tvari koje štite vino i omogućuju proizvodnju bez enoloških dodataka. Vina dozrijevaju u drvenim bačvama od hrastovine, bagrema i trešnje, a nakon godinu dana pretaču se u boce bez filtracije. Takva vina, zlatno narančaste boje, zrelog mirisa, te punog i dugotrajnog okusa, nazivamo i narančastim vinima.

Degustirajte Valentan organska prirodna vina u podrumu starom 200 godina, gdje se možete upoznati sa svim vinskim specijalitetima uz domaće eko delicije (pirov kruh, salama, povrće).

Posjetite ekološku kmetiju Valentan i doživite okuse ovog gospodarstva na tanjuru i u čaši. P.S.: Na Valentan imanju dobrodošli su i kamperi uz mogućnost noćenja u srcu vinograda.

+386 41 571 761, [email protected]

Kmetija Protner

Locirana u sjeveroistočnom dijelu Slovenije, u zaleđu Maribora, kmetija Protner djeluje na brežuljkastom svijetu slovenskih gorica, na vinskoj cesti Vodole.

Područje je poznato po prijateljskim ljudima, plodnim vinogradima i voćnjacima, te pruža prekrasan pogled na dravsku i pesničku dolinu, prema Pohorju, Kopu i donačkoj gori.

Integriranom proizvodnjom grožđa i vina na ekološki prihvatljiv način, kmetija Protner bavi se od 1970. godine. Poznati po proizvodnji elegantnih i sortno specifičnih bijelih vina, nastoje maksimalno iskoristiti prirodne resurse u Štajerskoj za proizvodnju laganih, voćnih, svježih, suhih vina s ostatkom šećera koja zrače njihovu raznolikost.

U konobi sa 60 sjedećih mjesta ugostite se uz domaće delicije (količarsko meso, pečenje, salame, kuhane kobasice, domaći kruh, gibanice, vino), uz mogućnost noćenja 11 gostiju.

Posebna karakteristika je krdo jelena lopatara kojima se možete približiti na nekoliko metara. Posjetite kmetiju Protner i provedite ugodno vrijeme uz dobru domaću hranu i piće te nezaboravan vikend u prirodi.

www.protner.si, Facebook: Vino-turizem Protner, Instagram: protner_vino_turizem

Turistička kmetija Emil vino

Gospodarstvo smješteno u Vodolama, zaleđu Maribora, u brdovitom svijetu slovenskih Gorica.

Naše domaće delicije (pečenka, salama, kuhana kobasica, domaći kruh i pecivo od jabuka), dobivene s puno truda, strpljenja i ljubavi, poslužuju se na turističkom gospodarstvu Emil, koje je otvoreno za goste od petka do nedjelje od 15:00 sati.

Uz mogućnost noćenja, dostupne su četiri moderno uređene sobe, s ukupno 10 ležajeva.

Na 8 hektara vinograda, turistička kmetija Emil uzgaja sortna, prepoznatljiva i svježa vina. S relativno niskim udjelom alkohola, vina su lakša i ugodna za piće te se odlično slažu uz bogatu gastronomsku ponudu. Različita starost pojedinih vinograda i raznolik geološki sastav tla na kojem rastu trsovi, uz tehnologiju, omogućuju preslikavanje prirodnih pogodnosti u vino. Uz to, moguće je izraziti one sortne karakteristike koje oblikuju svaku sortu pojedinačno. Samo dobro, zdravo grožđe odgovarajućeg potencijala i jasno razvijenih karakteristika, prikladno je da stane u bocu svježih Emil vina. Uz prethodnu najavu moguća je i degustacija u modernom vinskom podrumu.

Prepoznajte marljivu priču, trud i ljubav prema vinu uz čašicu Emil vina.

[email protected], +386 51-217-817, +386 51-217-818

Hiša Vin Mak

Prezime »Mak« spominje se u arhivima već više od 500 godina. Preci su bili težaci, a prva loza na Mak imanju zasađena je prije 80 godina. Prije više od 40 godina Vlado Mak zasadio je prvu sortu žuti muškat, koja je i danas najpriznatija sorta iz Mak ponude. Godine 2012. roditelji su gospodarstvo predali mladom vlasniku Andreju, koji danas obrađuje 14 ha vinograda zasađenih različitim sortama vinove loze za bijela i crna vina. Okućnicu okružuju raskošni vinogradi, te ih polovica raste na drugom mjestu, u Nebovi.

Posebna pažnja posvećena je vinogradima tijekom cijele godine, uz trud da grožđe bude optimalno zrelo, što jamči vrhunsku kvalitetu Mak vina.

Godine 2022. vinski podrum je obogaćen novim projektom. U nadogradnji podruma nalazi se moderan vinski podrum opremljen najsuvremenijom tehnologijom za proizvodnju i skladištenje vina. Ovdje dozrijevaju vrhunska sortna vina u posudama od nehrđajućeg čelika. Mak vina su svježa, bijela, crna i ružičasta, počevši od slatkih do suhih, mirnih i pjenušavih vina.

Uz prethodnu najavu moguće je kušanje vina u podrumu ili u kušaonici s velikom otvorenom terasom. Uz Mak vina okusite i hladne zalogaje (nareske, kuhanu dimljenu kobasicu, pečenu svinjetinu, salatu s mladim sirom ili pečenom slaninom), a za vrhunac možete dodati i gibanicu ili kolut od jabuka. Vikendima imanjem odiše miris domaćeg kruha iz krušne peći.

Mateja 031 404 110, Andrej 041 423 815, Facebook @HIŠAVINMAK

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :