Lipicanac – jedna od najstarijih kulturnih pasmina konja u Europi i svijetu

/
img

Lipica je dom lipicanaca i najveća ergela lipicanaca na svijetu. Početak njezine jedinstvene priče seže u daleku 1580. godinu. Priča o prvoj svjetskoj ergeli lipicanaca priča je i o ugodnim iskustvima. Doživite priču o lipicancima u društvu s više od 300 bijelih lipicanaca na više od 300 hektara zelenih površina.

„Ono što je posebnost Ergele Lipica je činjenica da ima izniman razvojni potencijal u smislu osiguranja najboljeg uzgoja lipicanaca u svjetskim razmjerima.“

Kulturna i prirodna baština

Ergela Lipica posebno je važna jer je izvorna ergela jedne od najstarijih kulturnih pasmina konja – lipicanca – i najstarija europska ergela koja uzgaja jednu pasminu konja. Posebna je i po tome što je jedina mikrolokacija koja nudi optimalne uvjete za uzgoj lipicanaca na najvišoj razini te po atmosferi čiji su pojedini elementi – tlocrt, arhitektonska jezgra i kulturni krajolik – razvijeni isključivo za potrebe svoje izvorne temeljne djelatnosti – uzgoja lipicanaca.

Lipicanci kao jedna od najstarijih kulturnih pasmina konja.

Lipicanac kao jedna od najstarijih kulturnih pasmina konja u Europi i svijetu, razvija se u Ergeli Lipica od njezina osnutka 1580. godine. Lipicanac je danas poznat uglavnom kao bijeli konj. Međutim, konji koje nazivamo bijelima zapravo su uglavnom sivi. Lipicanci se rađaju tamni, ali ubrzo posijede zbog mutiranog gena.

Konji imaju gušću i dužu dlaku zimi. Prije zime ih se temeljito iščetka, čime se ubrzava cirkulacija krvi i opadanje ljetne dlake, kako bi promjena dlake bila što brža i učinkovitija.

Mladi i odrasli Lipicanci.

Lipička škola jahanja počela se razvijati tek 1952. godine, kada je u ergeli Lipica osnovan Odsjek za visoku školu. Od samog početka radi se po uzoru na španjolsku školu jahanja u Beču. Prve zapaženije uspjehe Alfonz Pečovnik postiže krajem 50-ih godina prošlog stoljeća. Nakon 1980. godine natjecatelji iz Lipice postali su najbolji na svijetu. Natjecali su se pojedinačno i ekipno na europskim i svjetskim prvenstvima, olimpijskim igrama, europskim ligama i balkanskim igrama.

Steknite njihovo povjerenje i sprijateljite se s konjima, što je ujedno i prvi korak u njihovom školovanju. Sve to možete doživjeti u programu Susret s konjima.

Susret s konjima.

Zakažite svoj susret s jednom od najstarijih kulturnih pasmina konja u Europi i svijetu ovdje.

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :