Otkrijte dolinu Neretve uz riječne specijalitete

/
img

Izvor fotografija i informacija: https://visitdubrovnik.hr/

Dolina Neretve je zemlja o kojoj maštate, to je nedirnuti dio prirode, to je mjesto gdje ćete osjetiti zov divljine, ali i upoznati gostoljubivog domaćina. Vožnja uskim kanalima i rukavcima Neretve u tradicionalnoj neretvanskoj lađi je jedinstveni doživljaj koji Vam pruža osjećaj nirvane. U toj se lađi rađalo, vjenčavalo i umiralo. Neretvanska lađa je značila život, a danas je ponos i neizbrisivi trag tradicije koji iznova oduševljava svakog dragog posjetitelja naše doline. Lađom će upravljati domaćin koji će vam dočarati život u Neretvi, pokazati kako Neretvani love ribu i uzgajaju agrume kao simbole Neretve (mandarine, smokve, grožđe).

Otkriti će vam male tajne nadaleko poznatih neretvanskih delicija, nazdraviti bukarom neretvanskog vina i naravno zapjevati. U tom savršenom labirintu neretvanskih kanala okićenih prekrasnim lopočima kriju se staništa jedinstvenih primjeraka ptica zamaskirana šašom i trskom i na kraju tajna potopljenog grada, jezero Kuti. Naposljetku se mora priznati da nijedna riječ ne može opisati ono što čovjek osjeti u ovoj avanturi koja za svakoga osigura prostor za otkrivanje još uvijek neotkrivenih ljepota.

Izvor fotografije: https://visitdubrovnik.hr/

Posjetite Metković


Tamo gdje se susreću brežuljci i brda s plodnom dolinom, zelena rijeka i mistične močvare s čistim morem, dočekat će vas Metković. Ovdje ćete osjetiti zov divljine, uživati u sočnom voću, osobito mandarinama, upoznati srdačne domaćine… i odlično se zabaviti!

Smješten u dolini rijeke Neretve, otvoren prema moru, Metković pruža odlične mogućnosti za uživanje. Tradicionalno okrenut poljoprivredi zbog plodne delte poznatoj po plantažama mandarina i drugog voća i povrća, prirodni je fenomen, pa tu možete uživati u vožnji lađama (foto safari Neretvom) i poznatim domaćim specijalitetima (jegulji i žabama).

Izvor fotografije: https://visitdubrovnik.hr/

Opuzen je čest cilj izletnika koji borave na jadranskoj obali, ali i sportskih ribolovaca

Gradić na lijevoj obali Neretve, 12 km uzvodno od njezina ušća. Gospodarska je osnova poljodjelstvo, povrtlarstvo, voćarstvo (južno voće, mandarine, smokve i dr.), prerada voća i povrća te ribarstvo u Neretvi, kanalima i jezerima delte. Na željezničkoj je prometnici i križištu magistralnih prometnica Split-Dubrovnik (M2, E65) te prometnice prema Metkoviću i Mostaru (M17.03, E75). U srednjem se vijeku spominje pod imenom Posrednica. U XIV. je st. trgovište Dubrovačke Republike (spaljeno 1472.); od kraja XV. st. tu je tvrđava Koš, a od 1685. na istome mjestu Mlečani podižu tvrđavu (Fort Opus).

Izvor fotografije: https://visitdubrovnik.hr/

Bogata i raznolika kulinarska tradicija dubrovačko-neretvanske županije svakako je jedan od najvažnijih čimbenika turističke ponude. Uz zdrav i ukusan zalogaj najbolje ide jedno od vrhunskih vina poluotoka Pelješca.

Kako napraviti tradicionalni neretvanski brodet od jegulja i žaba pogledajte ovdje.

Neretva brodet jegulja i žaba

Adriatic Traveller preporuku zaslužili su domaćini kultnog neretvanskog restorana Teta Olga. Mjesto s dugogodišnjom tradicijom, domaćim namirnicama i ugodnom atmosferom domaćina, definitivno preporučujemo posjetiti prilikom posjete doline Neretve.

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :