Priča o vinskoj tradiciji i obitelji Brkić iz Hercegovine

/
img

“Vino je ovdje član naše obitelji. S njom se rađamo, s njom živimo i s njom umiremo!” – kažu članovi obitelji Brkić, vlasnici vina Brkić i dugogodišne tradicije i iskustva kreiranja svjetski poznatog vina.

“Ako želite dobiti vrhunsko vino koje će izraziti trud koji ulažete, morate mu se u potpunosti posvetiti. To radiš srcem ili ne radiš. Tu nema kompromisa.”


“Vinograd vidimo kao početak novog života, jer loza će izrasti grožđem, grožđe će postati vino, vino će doći do osobe koji će kušajući samo vino doživjeti upravo taj novi život.”

Navode kako vinograd nije samo običan komad polja. To je posebno mjesto, mjesto posvećenosti, mjesto koje zahtijeva poštovanje, pažnju, ljubav, znanje i strastven rad.

Odabirom prirodnog, organskog uzgoja koji je teži i nesigurniji način uzgoja, plodovi su manji, te rad u vinogradu teži. Ali obitelj Brkič navodi kako čistom savješću postižu kvalitetno grožđe, a kasnije isto tako kvalitetno vino, i stoga je njihov trud doista nagrađen.

Život vinske loze.

Berba grožđa posebno je vrijeme i predsravlja rađanje i početak stvaranja nove faze.

Brkić vinogradi nalaze u samoj blizini vinskih podruma, što je od velike važnosti. Grožđe od trenutka odvajanja od svoje majke, loze, vrlo brzo dolazi u podrum. Vinski podrum je mjesto rađanja novog života.

“Većina ljudi kada kuša naše vino, kaže da do trenutka kad su kušali naše vino, nisu znali da Žilavka ili Blatina mogu imati te karakteristike u grožđu” – navode u obitelji Brkić s cjelogodišnjim posjetama željnih kušača vina iz cijelog svijeta.

Koliko god je moguće, nastoje koristiti slobodni pad kako bi izbjegli pumpe, te grožđe pritišću na gumene valjke kako ne bi oštetili peteljku i sjemenku grožđa. Kod pojedinih vina čak skidaju grozd po grozd, i to ručno. Većinu vina ne filtriraju jer bi talog, koji bi se kasnije pojavio, bio potvrda njegove prirodnosti.

Vlasnik Brkić vinarije u vinskom podrumu.
Posebna pažnja posvećena je svakoj vinskoj bačvi.

Njihovo temeljno vino, svježa žilavka Brkić, zbog hladnijih uvjeta čuva više mirisa, voćnog okusa i svježine u hladnim inox bačvama.

Brkić “Žilavka – Reserve” njezina je sestra provodi 18 mjeseci formirajući se u hrastovoj bačvi.

U ovom vinu vidljiva je jača struktura boje, ozbiljnost mirisa i poseban okus – stvoreno za prave sladokusce.

“Greda” je mjesto iznad Čitluka, područje gdje se nalaze Brkić vinogradi, te je Greda ujedno i Brkić vino koje dobivaju od sorte Žilavka koja je nastala i njegovana u potpunosti u vlastitom talogu. Svoju posebnost krije u odležavanju u malim hrastovim bačvicama uglavnom od bosanskog hrasta koji se kasnije predaje tom vinu.

“Plava Greda” je vino koje se dobija od crne sorte grožđa Blatine, koju posebno njeguju s titulom najdraže u njihovim vinskim podrumima. Pažljivo je čuvan 18 mjeseci u hrastovim bačvicama, te po mišljenju mnogih, najbolje je crno vino hercegovačkih krajeva.

“Mjesečar” je prvo Brkić vino proizvedeno na potpuno ekološki način, po pravilima biodinamičke proizvodnje uz žarku pomoć Mjeseca. Po Mjesečevim mijenama radili su sve radove u vinogradima – od rezidbe, zemljanja, berbe, stavljanja grozda po boda u bačvu, do samog vina.

Posljednje Brkić vino, potpuno drugačije od svih ostalih, zove se “Limuzina”. Navodeći da je riječ o posebnoj priči, pozivaju sve čitatelje našeg portala na kušanje i slušanje priče o istoj.

Brkić vina

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :