Otvorite vaša (sa)osjećanja

/
img

U kasnonoćnim satima, usred strašne oluje, Violeta se vozi osamljenim dijelom autoputa. Kad samo na sekundu zatvori umorne oči, njen automobil skreće s ceste, otkotrlja se niz blatnjavi nasip i zaustavlja se na vlažnoj ledini. I dok u olupini automobila, obješena za pojas, visi naglavačke između ovog i onog svijeta, vrtuljak njenog sirotog života počinje joj se vrtjeti pred očima: tjelesna i duševna patnja koju joj zadaje njeno bezoblično krupno tijelo; odrastanje sa suzdržanom, kritički nastrojenom majkom; tajanstveni dvostruki život njenog oca; problematičan odnos s kćerkom; karijera prodavačice voska za depilaciju; život na cesti dok se vozi između termina za prodaju, s pauzama na benzinskim stanicama, uz zlostavljanja drugih putnika koji se rugaju njenoj veličini; alkohol i riskantni susreti s vozačima kamiona na prljavim podovima javnih toaleta…

100 godina u 10 knjiga – Buybook edicija

Dulce Maria Cardoso, jedna od najvećih savremenih portugalskih spisateljica, u jednoj dugoj rečenici tka zadivljujući portret naizgled beznačajnog života, lirski roman životu na dnu: priču usamljene žene, koja svoje tijelo podaje vozačima kamiona na parkiralištima uz autoput.

Autorica Dulce Maria Cardoso

Jedna je od najznačajnijih savremenih portugalskih spisateljica. Djetinjstvo je provela u Angoli, a nedugo nakon portugalske Revolucije karanfila i sticanja neovisnosti Angole, 1975. godine, njena porodica se vratila u Portugal, zajedno s pola miliona drugih povratnika koji su napustili portugalske kolonije kada su proglasile nezavisnost. Prije nego što se u potpunosti posvetila književnosti, studirala je pravo, radila kao pravnica i pisala filmske scenarije. Autorica je šest romana za koje je dobila brojna priznanja i nagrade. Romanom Moja (sa)osjećanja, za koji je osvojila nagradu Evropske unije za književnost, munjevito se vinula u sami vrh savremene portugalske proze, a samim tim i u vrh evropske književnosti. Djela su joj prevedena engleski, francuski, španski, italijanski, nizozemski i mnoge druge jezike.

Foto i tekst: Buybook.ba

This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :